De Grote Kerk | The Hague & Partners/Arjan de Jager

Haagse toren

We kunnen er heel moeilijk over doen. Want de toren die de westkant van De Grote of Sint-Jacobskerk vormt heet officieel de St. Jacobstoren.
Maar wij Hagenezen houden het liever simpel. Dus; De Haagse Toren!
Want hij is door de hoogte (92,5 meter) en de vorm gemakkelijk te herkennen in de skyline van Den Haag. Hiermee een perfecte attractie om de stad te overzien.

Uitzicht vanaf de Haagse Toren (Grote Kerk)
Uitzicht vanaf de Haagse Toren (Grote Kerk) © The Hague & Partners/Jurjen Drenth

Deze Haagse toren, die heel centraal in het centrum ligt is ook te beklimmen. Je kunt de 288 treden beklimmen om daar te kunnen genieten van het 360-graden uitzicht van Den Haag en omgeving.

De Grote Kerk

De Grote kerk, waar de Haagse toren dus onderdeel van uitmaakt, behoort met het Binnenhof en de Abdijkerk van Loosduinen tot de oudste gebouwen van Den Haag. 
De kerk staat aan de rand van het oude centrum, waar vroeger de markten waren. Nu vind je het winkelcentrum en horeca rondom de kerk.

Toren tour

Haagse Toren | The Hague & Partners/Arjan de Jager
De Haagse Toren tour | foto: The Hague & Partners/Arjan de Jager

Je kunt de toren bezoek via de Stadsentree Grote Kerk, op het kruising Kerkplein / Rond de Grote Kerk. Of nog simpeler te onthouden, het ligt aan de Torenstraat.

Beklimming Haagse Toren

Tijdens de beklimming is een gids aanwezig die met passie vertelt over de klokken, de speeltrommel en de geschiedenis van de Haagse Toren. Grappige anekdotes geven de verhalen een luchtig tintje.
Het boeken van een Toren tour kan hier.

Stempellocatie voor pelgrims Santiago

Vanaf 12 november 2022 is De Haagse Toren bij de Jacobskerk of Grote Kerk in Den Haag stempellocatie op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Jacobus is de beschermheilige van twee Nederlandse plaatsen: Sint Jacobiparochie en Den Haag. Veel pelgrims vinden het extra leuk om hun stempel in een Jacobskerk te halen en dat kan vanaf nu bij De Haagse Toren.

De Jacobsschelp (vieira) is een oud symbool van de Camino naar Santiago. Er doen vele verhalen de ronde over de oorsprong van dit symbool. Het meest verhaalde is gerelateerd aan de dood van Sint Jacob in 44 na Chr. Het verhaal vertelt hoe zijn lichaam verloren ging in de oceaan tijdens een hevige storm tijdens het transport van zijn overblijfselen van Jeruzalem naar Spanje door zijn discipelen. Toen het aanspoelde aan de kust van Galicië, was zijn lichaam bedekt met deze schelpen. Tijdens je wandeling naar Santiago kom je daarom deze schelp heel vaak tegen als richtingaanwijzers of herkenningspunten.

Bij de Haagse toren zijn ze zeer blij dat ze stempellocatie zijn! De Sintjacobstoren mag niet ontbreken op de Pelgrimsroute naar Santiago. Al jaren vertellen ze tijdens de beklimmingen in De Haagse Toren over de Jacobstoren, de Jacobsklok en alles wat deze plek verbindt met Sint Jacob.

Pelgrims die een stempel voor hun pelgrimspaspoort willen halen bij De Haagse Toren, kunnen zich aanmelden: dehaagsetoren.nl/pelgrims

Elk eerste weekend van de maand mag gratis een 2de persoon mee op een tour in De Haagse Toren.

Huh? Haagse toren II

Maar, let op. In de naamgeving is er concurrentie. Er is nog een ‘Haage toren’ bijgekomen, althans als je op Google zoekt. Maar omdat Hagenezen overal toepasselijkere namen voor verzinnen, heet deze toren in de volksmond Het Strijkijzer. En eerlijk gezegd is het strijkijzer geen toren, maar een driehoekige wolkenkrabber. Het is een kantoorgebouw aan het Rijswijkseplein met 42 verdiepingen en een hoogte van 132 meter, gebouwd door woningcorporatie Vestia. Het is het op drie na hoogste gebouw van Den Haag. Door de hoogte, en de vorm van de bovenkant, is het gebouw gemakkelijk te herkennen in het stadsgezicht van Den Haag. Dus deze moet je niet hebben voor een beklimming (want je kunt gewoon met de lift) maar wel als je met uitzicht van de Haagse horeca wilt genieten.

Sky bar

Bovenin het Strijkijzer bevindt zich namelijk een heuse Sky bar. De hoogste bar van Nederland! Open: iedere donderdag tot en met zondagavond vanaf 17:00 uur tot laat.

Restaurant in Het Strijkijzer / Sky bar. Foto: The Hague & Partners/Jurjen Drenth
Restaurant in Het Strijkijzer / Sky bar. Foto: The Hague & Partners/Jurjen Drenth

Het Strijkijzer vind je aan het Rijswijkseplein. Daarmee ligt het bijna naast Station Hollands Spoor.