De naam klinkt zonniger dan dat het is. Het Oranjehotel is de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was een belangrijke Duitse gevangenis op Nederlands grondgebied. Nu is de gevangenis gerestaureerd en openbaar toegankelijk als museum ofwel herinneringscentrum. In deze gevangenis, zijn tussen 1940 en 1945 ruim 25.000 Nederlanders opgesloten. De meeste gevangenen zaten daar omdat ze in verzet kwamen tegen de Duitsers.
Je vindt er een vaste tentoonstelling, dodencel 601, films en voorwerpen uit die tijd. En op die manier krijg je een beeld van de geschiedenis, de verschillende groepen gevangenen en het gevangenisleven.
Bijnaam ‘Oranjehotel’
Al in de oorlog werd het complex ‘Oranjehotel’ genoemd. Toen al een eerbetoon aan de verzetsmensen die er waren opgesloten. Onder hen zaten bekende mensen als de ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, de Leidse hoogleraar Rudolph Cleveringa, priester Titus Brandsma en schrijver Simon Vestdijk. En ook de verzetsmensen Pim Boellaard, George Maduro en Corrie ten Boom. Er kwam een eind aan gevangenschap door vrijlating, deportatie naar andere gevangenissen of strafkampen (Vught of Amersfoort) of fusillade op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte.
Indrukwekkende verhalen
Tijdens een bezoek aan het Oranjehotel hoor je indrukwekkende verhalen van de gevangenen door middel van films, foto’s en audiofragmenten. Aangrijpende verhalen over onrecht, angst, honger en onzekerheid. Maar ook over hoop, solidariteit en geloof in vrijheid.
Je vindt er informatie over de geschiedenis van het gebouw en op de opkomst van het verzet.
Openingstijden Oranjehotel
Het Nationaal Monument Oranjehotel is zes dagen in de week geopend:
Dinsdag tm zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Voor schoolklassen is een educatief programma ontwikkeld.
Bekijk hier de actuele openingstijden.
Adres Oranjehotel:
Van Alkemadelaan 1258 (hoek Stevinstraat)
Den Haag (Scheveningen)
Bereikbaarheid Oranjehotel
Met openbaar vervoer:
Bus 22 vanaf Station Den Haag Centraal (richting Duindorp) of bus 23 vanaf Station Den Haag Laan van NOI (richting Scheveningen Noord) stoppen op 3 minuten loopafstand (halte Duinkerksestraat).
Vanaf de bushalte loop je rechts de Stevinstraat in tot aan de Van Alkemadelaan. De ingang bevindt zich rechts op de hoek, tegenover het Esso-tankstation.
Vooral aan het eind van de oorlog zat het Oranjehotel propvol met gevangenen. Ongeveer 1 op de 5 was vrouw.
Dank voor je reactie Astrid. Waren die vrouwen waarschijnlijk verzetsdames, die vastzaten daar?
Ja, om uiteenlopende redenen werden vrouwen vastgezet in het Oranjehotel. Anti-Duits gedrag was al voldoende om opgepakt te worden. Ook vrouwen die contacten hadden met de illegaliteit, of die illegale werkers hadden in hun familie (of omgeving), werden gegrepen. In die tijd was het vaak een schande om als vrouw in de gevangenis te zitten, dus daar werd dan niet of nauwelijks over gesproken.