Foto Fer Troulik.

Schatzoeken op het strand met je metaaldetector

Waar moet je aan denken als je met je metaaldetector het strand opgaat

schatzoeken op het strand met je metaaldetector
Schatzoeken op het strand met je metaaldetector (foto: Fer Troulik)

Schatzoeken met een metaaldetector op het strand van Scheveningen is een spannende hobby. Want niet iedereen gaat naar het strand om urenlang te lezen of languit te bakken in de zon. Lekker actief op zoek gaan naar een mooie vondst is natuurlijk een prachtig avontuur. Maar voordat je begint met het speuren naar verborgen schatten, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en beperkingen die gelden.

Algemene Toestemming
Op bijna alle openbare stranden in Nederland, inclusief Scheveningen, is het toegestaan om overdag met een metaaldetector te zoeken. (Als je precies wilt weten wat de regels zijn kun je dat nalezen via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Den Haag)

Hotspots
De beste plekken om te zoeken zijn vaak daar waar veel mensen samenkomen, zoals nabij parkeerplaatsen, strandpaviljoens, toiletten, strandbedjes en bijvoorbeeld bij een ijskar. Hier is de kans groter dat je waardevolle voorwerpen vindt zoals modern muntgeld, sieraden en zonnebrillen.

Wat mag niet?

Je kunt helaas niet zomaar altijd met je metaaldetector het strand oplopen. Houd rekening met deze beperkingen als je gaat schatzoeken op het strand met je metaaldetector:

  1. Dieptebeperking: Je mag niet dieper dan 30 centimeter graven. Dit voorkomt schade aan mogelijke archeologische lagen en vermindert de kans op gevaarlijke situaties.
  2. Beschermde gebieden: Zoeken in de duinen is verboden omdat dit beschermde natuurgebieden zijn. Let goed op de borden dus als aan de rand van het duingebied zoekt.
  3. Onderwater: Het is niet toegestaan om in zee te zoeken met een metaaldetector. Detecteren mag alleen op het droge zand. Overtreding van deze regel kan resulteren in een forse boete.
  4. Archeologische vondsten: Als je archeologische objecten vindt, moet je deze melden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
  5. Munitie en Gevaarlijke Voorwerpen: Laat gevonden munitie liggen en meld dit bij de politie. Dit voorkomt gevaarlijke situaties voor jezelf en anderen.

Beste tijden om te zoeken

De vroege ochtend en late namiddag zijn vaak de beste tijden om te zoeken, omdat het strand dan minder druk is. Bovendien kun je na een storm of tijdens laagwater interessante vondsten doen. Houd dus ook rekening met het getij.