Couple under an Umbrella | Ron Mueck

Museum Voorlinden

Museum Voorlinden is een bijzonder museum vol moderne kunst. Het gebouw ligt op het prachtige landgoed Voorlinden in Wassenaar. Naast tijdelijke tentoonstellingen zijn er permanente kunstwerken die speciaal voor het museum gemaakt zijn.

Ron Mueck | Couple under an Umbrella (2013)

Museum Voorlinden is een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst. De erin ondergebrachte kunstverzameling van Joop van Caldenborgh staat bekend als de Caldic Collectie, de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland. Het is daardoor een bijzonder museum in de Haagse regio.

Een van de bekendste kunstwerken die in dit Wassenaarse museum te zien zijn is ‘Couple under an Umbrella’ Ron Mueck maakt hyperrealistische mensfiguren, die hij tot in het kleinste detail uitwerkt. Ze lijken van vlees en bloed, maar doordat het kunstwerk precies 2x zo groot is al wij, werkt het heel vervreemdend. Maar ondanks het grote formaat herkennen we onszelf erin.

De tuin van Museum Voorlinden

Niemand minder dan tuinarchitect Piet Oudolf legde de tuin van Voorlinden aan. Volgens een weloverwogen ontwerp, dat duidelijk verwijst naar de klassieke tuinarchitectuur. Op diverse plekken wordt de kleurrijke bloemenzee omkaderd door gazonpaden of met gras begroeide verhogingen, waardoor het vrije spel van coulissen in de tuin wordt versterkt. De tuinen zijn zowel van buitenaf als van binnenuit te bewonderen – een aangenaam samenspel tussen kunst, architectuur en natuur. 

De tuin behorend bij het museum is ontworpen door Piet Oudolf

Adres van Museum Voorlinden

Buurtweg 90, 2244 AG Wassenaar
Kijk voor meer info op de site van het museum.

Naar Voorlinden met openbaar vervoer

Neem vanaf NS-station Den Haag Centraal of Leiden Centraal bus 43 of 44 naar halte Wittenburgerweg Wassenaar. Vanaf de bushalte is het circa 15 minuten wandelen naar Voorlinden. Je kunt ook een ov-fiets huren. Vanaf Den Haag Centraal en Den Haag Laan van NOI is het circa 25 minuten fietsen.