Prinsjesdag | foto The Hague & Partners/Jurjen Drenth

Prinsjesdag bijwonen

De derde dinsdag in september, Prinsjesdag, wordt zoals elk jaar een dag met veel publiek en gasten. Tenminste, dit jaar kan het in ieder geval weer volgens de traditie! Na twee edities met coronarestricties is het op 20 september 2022 weer mogelijk om deze traditie mee te maken. Vanwege de renovatie van het Binnenhof, ontbreekt de Ridderzaal trouwens dit jaar in het programma. Het voorlezen van de troonrede beurt nu in de Koninklijke Schouwburg.
En het is het leuk om dit spectakel mee te maken. Prinsjesdag bijwonen? Hieronder wat praktische tips.

Programma Prinsjesdag 2022

Wil je langs de route staan? Dat kan. En aan de hand van onderstaand programma en de route van de glazen koets kun je kijken op welke plek je gaat staan:

Route Gouden Koets, pardon Glazen koets

 • 12:45 uur – Glazen Koets rijdt van de Koninklijke stallen naar Paleis Noordeinde
 • 13:00 uur – Vertrek rijtoer koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg
 • 13:15 uur – Troonrede Koninklijke Schouwburg
 • 13:50 uur – Glazen Koets vertrekt vanaf de Koninklijke Schouwburg richting Paleis Noordeinde
 • 14:00 uur – Balkonscène Paleis Noordeinde

Voorafgaand aan de troonrede trekt er tussen 13:00 uur en 13:15 uur een koninklijke stoet door Den Haag. De koning en de belangrijkste leden van het Koninklijk Huis maken een rijtoer met de Glazen Koets, die de Gouden Koets tijdens de restauratie vervangt, van Paleis Noordeinde via het Lange Voorhout naar de Koninklijke Schouwburg. 

 • Noordeinde 
 • Heulstraat 
 • Kneuterdijk 
 • Lange Voorhout 
 • Tournooiveld 
 • Koninklijke Schouwburg

Tijdens de rijtoer van de gouden, pardon, glazen koets, vuurt de batterij 11de Afdeling Rijdende Artillerie (Gele Rijders) op het Malieveld elke minuut een saluutschot af.

Rijtoer Prinsjesdag – foto The Hague & Partners-Gemeente Den Haag 

Balkonscène 

Rond 13:50 uur vertrekt de Koninklijke Familie weer per Glazen Koets naar Paleis Noordeinde. Omstreeks 14:00 uur komt die heerlijke balkonscène, waarbij de koninklijke familie op het balkon door de menigte voor het paleis wordt toegejuicht.

Gouden Koets vervangen door Glazen Koets

De Gouden Koets wordt al sinds 1912 voor Prinsjesdag gebruikt. Voor die tijd werd gebruikgemaakt van de Glazen Koets die dienst doet bij de generale repetitie van Prinsjesdag. Maar, vanwege de grote restauratie van de Gouden Koets wordt deze de komende jaren vervangen door de Glazen Koets. Al zal het mij benieuwen of de Gouden koets terugkomt in verband met de ophef die er over is ontstaan vanwege de afbeeldingen op de koets. Die een pijnlijke herinnering zijn aan het Hollandse slavernij-verleden.

Bereikbaarheid Prinsjesdag

Bijwonen is leuk! Maar, kom met de fiets of het openbaar vervoer! Enkele tram- en buslijnen rijden een andere route. Kijk op de website van de HTM voor meer informatie.
De gemeente plaatst hekken bij straten die voor Prinsjesdag afgesloten worden. De route van de koets is tussen 12:45 uur en 14:30 uur aan beide kanten afgezet. Voetgangers kunnen de route oversteken bij de vlaggen tot 11:30 uur. Van 11:30 uur tot 14:30 uur zijn de oversteekplaatsen voor voetgangers afgesloten.

Tips Prinsjesdag

Begrijpelijk natuurlijk, tijdens Prinsjesdag worden er in Den Haag extra veiligheidsmaatregelen genomen. Want voor een veilig verloop van Prinsjesdag kan de politie je tas controleren. Daarom raad ik je aan om geen grote tassen of rugzakken mee te nemen. Wie een rugzak meeneemt, kan er langer over doen om langs controles te komen. Neem liever een plastic of linnen tasje mee.