Den Haag Centraal

Waarom station Den Haag ‘Centraal’?

Den Haag heeft het. En Amsterdam, Rotterdam….
Er zijn sinds begin dit jaar nu 8 stations die de titel Centraal Station mogen voeren. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Eindhoven en Arnhem. En daar is nu recent Amersfoort bijgekomen. En waarom heeft het Station Den Haag Centraal?

Centraal?

Waarom station Den Haag ‘Centraal’? Centraal is een soort eretitel die de Commissie Stationsnamen van ProRail geeft aan een station. Wanneer mag een station deze toevoeging gebruiken?
Tegenwoordig geldt volgens ProRail de regel dat een plaats minimaal 100.000 inwoners moet hebben, er minimaal 40.000 reizigers per dag van het station gebruikmaken, en er minimaal twee andere stations in die plaats aanwezig zijn én bereid zijn een deel van de kosten voor het hernoemen op zich te nemen. Dan mag het een Centraal Station heten.
Bekijk hier: meer informatie over Den Haag Centraal.

Sinds 1975 Den Haag CS

Amsterdam kreeg in 1889 een centraal station, Utrecht in 1909, Rotterdam in in 1954 en Den Haag in 1975. De term centraal station (in de twintigste eeuw vaak afgekort tot CS) is door de spoorwegen in het verleden gegeven aan stations die in een stad lagen waar meerdere station voorhanden waren.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.